Get Adobe Flash player

Domov

Nova spletna stran

Obveščamo vas, da smo zamenjali našo spletno stran. Naša nova spletna stran ima naslov 
http://dobrnic.os-trebnje.si/. Ta spletna stran bo še naprej dosegljiva, vendar pa podatki na njej ne bodo več osveženi.  

računalnikar Jernej Gabrijel

Tradicionalni slovenski zajtrk v očeh učencev novinarskega krožka

DVE JABOLKI NA DAN PREŽENETA PEDIATRA STRAN

V petek, 16. 11., je bil, kot že tradicionalno – zato pa se tako tudi imenuje – tradicionalni slovenski zajtrk na PŠ Dobrnič. Vsi učenci na naši šoli so se na ta dan pripravljali pri podaljšanem bivanju, kjer so ustvarjali, še posebno dejavni pa so bili učenci novinarskega krožka. Lovro, Lucija, Lara, Larisa in nekateri drugi  petošolci so že ves teden nestrpno čakali petek, da bodo »zaslišali« gospo Marjeto Uhan, ki nas je obiskala, in jo povprašali kaj o njenem delu na Sadjarski kmetiji Uhan.

Tako so si že pred njenim obiskom ogledali spletno stran njihove kmetije, si prebrali nekaj zanimivosti in se pripravili na obisk. Po odličnem zajtrku so gostji zastavili nekaj vprašanj, in nastali so naslednji kratki prispevki. Učenka Larisa pa je o tradicionalnem slovenskem zajtrku povprašala kar svojo sestrično, ki obiskuje Osnovno šolo Žužemberk, tako da smo dobili vpogled še v tamkajšnje dogajanje.

Pa še najpomembnejše, kar je poudarila tudi gospa Uhanova: eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Ali, kot je znani pregovor nadgradil petošolec Matija: dve jabolki na dan preženeta pediatra stran!

Učenci novinarskega krožka PŠ Dobrnič in mentorica Miloja Bukovec

Sadjarska kmetija Uhan  

Gospa Marjeta Uhan nam je povedala, da ko je hodila na našo šolo, niso imeli zajtrka, kosila in malice, zato so si morali sami od doma prinesti kaj za pojesti.

Preden so se pri Uhanovih odločili, da se bodo ukvarjali s sadjarstvom, so imeli kmetijo. Na njej so imeli različne živali.

Danes iz sadja izdelujejo različne izdelke, na primer: jabolčni in breskov sok, jabolčni kis, marmelade in sušeno sadje …

Pridelujejo jabolka različnih sort : gala, elstar, jonagold,  idared, mutsu,  zlati delišes, fuji,  breaburen, carjevič, pinova …  V juniju ponujajo češnje, v juliju in avgustu pa slastne breskve. Na kmetiji Uhan nudijo še predstavitev kmetije, naravoslovne dneve in turistično vodenje.

L. Porle

Veliko zdrave hrane

V petek, 16. 11. 2018, je na našo šolo prišla gospa Marjeta Uhan in pokazala različne dobrote kmetije Uhan. Ko smo okusili vse dobrote, smo hoteli še in še. Kar smo poskusili, je bilo odlično. Da smo se imeli odlično, smo se lahko pohvalili, saj smo okušali slovensko hrano.

Izvedeli smo, da na kmetiji Uhan pridelajo veliko sadja kot na primer: jabolka različnih sort, breskve, češnje … Pridelajo tudi kaj drugega, kot so jabolčni sok, breskov sok, jabolčni kis, marmelade, sušeno sadje, med.

Naši gostji smo zastavili tudi nekaj vprašanj:

Ali ste ponosni na tako veliko kmetijo? Zelo smo ponosni in z veseljem delamo na njej.

Približno koliko jabolk poberete na leto? Okrog 200 ton jabolk, potem pa seveda še vse drugo sadje.

Koliko delavcev dela pri vas? V naši družini je šest članov in delamo vsi, ko potrebujemo pomoč, na primer v sezoni obiranja, pa najamemo dodatne delavce.

L. Smolič

Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Žužemberk

Na vprašanja je odgovarjala Sara, učenka Osnovne šole Žužemberk.

Kaj ste pekli na ta dan? Pekli smo medenjake.

Kakšni so bili? Pripravili smo jih z orehi.

Ali se je cela šola zbrala v jedilnici? Ja, učenci od 1. do 5. razreda so se zbrali skupaj, učenci od 6. do 9. pa skupaj.

L. Marinčič

 

Tradicionalni slovenski zajtrk tudi v podaljšanem bivanju

Izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka smo obogatili z različnimi spremljevalnimi dejavnostmi, ki so med 12. 11. in 16. 11. potekale v 1. skupini podaljšanega bivanja.

Spoznavali in učili smo se rekov in pregovorov o hrani, ki smo jih tudi likovno upodobili. Pogovarjali smo se o pomenu zdravega in kulturnega prehranjevanja. Razmišljali smo o pomenu zajtrka, spoznavali nekatere vrste živil, ki so bile pridelane v Sloveniji, jih vonjali in okušali ter iz njih pripravili primera zdravega zajtrka in ju z velikim veseljem pojedli.

N. Dimec Dular

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tretji novembrski petek je bil tudi v Podružnični šoli Dobrnič namenjen tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Vsi učenci so spoznali gospo Marjeto Uhan, ki je predstavila sadjarske izdelke iz svoje kmetije. Pripravila je tudi pokušino soka, sadnega čipsa in jabolk. Učenci novinarskega krožka so z gostjo opravili intervju.

Sledil je okusen zajtrk, ki je vseboval slovensko mleko, med, kruh, maslo in jabolko.

M. Škufca Langus

Extempore Dobrnič 2018

V soboto , 22. septembra 2018, sta Kulturno turistično Društvo Dobrnič in Društvo likovnikov Trebnje organizirala slikarsko delavnico Extempore Dobrnič 2018 z naslovom Že skoraj pozabljeno.

V okviru široko zasnovane teme so slikarji slikali krajino, stare predmete ali zgradbe ter druge vrednote, ki lahko z etnografsko-etnološkega stališča izginejo v pozabo.

Aktivni udeleženci so bili tudi štirje učenci Podružnične šoe Dobrnič Nika Rostohar, Zoja Avbar, Mojca Mohorčič in Žan Pograjc.

Oglejte si fotografiji.

A. Kastigar

Sprejem prvošolarjev

Prvi šolski dan je za nami. Prvošolarje smo slavnostno sprejeli v telovadnici. Vse navzoče so nagovorili ravnatelj Osnovne šole Trebnje Rado Kostrevc, podžupan Občine Trebnje dr. Jože Korbar ter vodja za družbene dejavnosti na Občini Trebnje mag. Žiga Zaplotnik.

Oglejte si fotografije.

                                                                                              A. Kastigar

1. šolski dan

Spoštovani,

v ponedeljek, 3. 9. 2018, se pričenja novo šolsko leto. Učenci od 2. do 5. razreda pridite v šolo ob 8.10. S seboj prinesite pisalo, beležko in šolske copate. Pouk bo potekal 5 šolskih ur.

Jutranjega varstva ne bo, organizirano bo varstvo od 6.45. Za vse prijavljene učence bosta pripravljeni malica in kosilo. Po končanem pouku bo podaljšano bivanje.

Vozni red šolskih avtobusov je objavljen na spletni strani matične šole.

Sprejem prvošolcev bo ob 9.45. 

Želimo vam uspešno šolsko leto.

                                                                                                  Vodja podružnične šole

                                                                                                   Ana Kastigar

 

 

 

MIZKS splet noga obcina noga ric noga zrss

 

MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT

OBČINA TREBNJE

 

DRŽAVNI IZPITNI CENTER 

 

ZAVOD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ŠOLSTVO 

           

   

Avtorske pravice © 2015, Spletna stran OŠ Trebnje. Vse pravice pridržane.

Stran ureja in oblikuje Jernej Gabrijel.