Get Adobe Flash player

Domov

Nova spletna stran

Obveščamo vas, da smo zamenjali našo spletno stran. Naša nova spletna stran ima naslov 
http://sentlovrenc.os-trebnje.si/. Ta spletna stran bo še naprej dosegljiva, vendar pa podatki na njej ne bodo več osveženi.  

računalnikar Jernej Gabrijel

150 let šole Šentlovrenc

V četrtek, 20. decembra 2018 smo s svečano slovesnostjo proslavili šolstvo v Šentlovrencu. Le redkim šolam je namreč dano, da lahko praznujejo tako visoko obletnico obstoja, zato smo učitelji z učenci pripravili program, s katerim smo počastili 150 letno zgodovino šole ter povezali preteklost s sedanjostjo in prihodnostjo ter želeli poudariti pomen ohranjanja bogate kulturne dediščine.


Od leta 1895 pa do danes se je na PŠ Šentlovrenc zvrstilo 12 upraviteljev in vodij šole, zato smo v goste povabili dolgoletno vodjo gospo Marto Grmovšek, gospoda Štefana Kamina, ki je šolo tudi obiskoval, kasneje pa je bil ravnatelj OŠ Trebnje. Gost večera je bil tudi gospod Brane Praznik. Na prireditvi so nam vsi podelili bogate spomine o šoli Šentlovrenc.


Velika zahvala gre tudi učencem nastopajočim, ki so nas s svojim petjem in igranjem razveselili ter nam pričarali prelep večer. Vsi učenci namreč zelo radi pojejo in so s pevskim zborom zapeli evropsko himno Odo radosti ter ljudsko V domači vasici. Presenečenje večera je bila zagotovo pevska točka, kjer so učenci zapeli skupaj s svojimi starši Pavčkovo pesem Rastejo trave in misli.


Učenci so se predstavili tudi z lutkovno- dramsko točko, kjer so obiskali "šolski muzej" in se prepustili gospodični učiteljici in veliko strožjim kaznim kot so danes. Marovško zijalko pa je obiskala ledenodobna družina, ki si je morala z ulovom medveda zagotoviti hrano za dolgo in mrzlo zimo. Lutke in sceno za igrico je izdelal gospod Brane Praznik, za kar smo mu iskreno hvaležni.


Danes je na šoli 53 učencev od 1. do 5. razreda. Večina jih je tudi nastopala na prireditvi, na kar smo zelo ponosni. Zato lahko trdimo, da je šola trdno zasidrana v kraj in da je s porastom vpisanih učencev dokazala, da želi obstati in da se ni bati za njeno prihodnost.


Prireditev smo zaključili s sanjami o prizidku k šoli in z željo, da le ta postane kmalu resničnost.

Zapisala Teja Zajec

Obisk humanitarke Jane dular na PŠ Šentlovrenc

Humanitarka Jana Dular je v petek, 28.9.2018 predstavila svoje delo učencem PŠ Šentlovrenc. Predstavila jim je svoje humanitarno življenje, kateremu se posveča zadnjih 10 let. Učencem je povedala, da je v tem času v afriški državi Malavi ustanovila malavijsko humanitarno organizacijo ELA v pomoč otrokom in mladini. Povedala jim je tudi, da je sredi revne vasi zgradila šolo za okoli 200 otrok. 

Preko kratkih filmov, glasbe, slik in afriških oblačil je bil za učence njen obisk pravo doživetje.

Pri tem so tudi naši učenci pokazali pravo humanitarno noto, saj je vsak izmed njih daroval 3 evre za otroke iz Afrike.

Zapisala Teja Zajec

Preberite več: Obisk humanitarke Jane dular na PŠ Šentlovrenc

SREČANJE STAREJŠIH KRAJANOV VELIKE LOKE

V novembru smo bili povabljeni da pripravimo kulturni program za srečanje starejših krajanov Velike Loke v organizaciji ORK Velika Loka  in KS  Velika Loka. V soboto, 24.11.2018, so učenci Podružnične šole Šentlovrenc nastopili v kulturnem domu na Veliki Loki s pesmijo in plesom. Na harmoniko je zaigrala učenka Lucija, ki se uči igranja na harmoniko v  glasbeni šoli Trebnje.

Uroš in Barbara Primc

DSCN7246 medgeneracijsko 18 768

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 16. novembra 2018, smo tudi na Podružnični šoli Šentlovrenc imeli aktivnosti povezane  s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Pred poukom smo pojedli tradicionalni slovenski zajtrk, kruh, maslo, med, mleko in jabolko. V času podaljšanega bivanja nas je obiskala čebelarka Franja Udovič, ki nam je predstavila čebelarstvo, čebelarsko opremo in življenje čebel. Učence je tema zelo zanimala, dobili so odgovore na številna vprašanja. Učenci so za dobrodošlico čebelarki zapeli pesem o mleku. Srečanje smo zaključili s pokušino medenjakov in peciva, ki ga je spekla čebelarka Franja Udovič. Z aktivnostmi smo nadaljevali v podaljšanem bivanju, kjer smo izdelovali čebelice in satje, in pripravili balzam za ustnice iz čebeljega voska. Čez nekaj dni smo se tudi sami poskusili v peki medenjakov.

Barbara Primc

Preberite več: Tradicionalni slovenski zajtrk

 

 

 

MIZKS splet noga obcina noga ric noga zrss

 

MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT

OBČINA TREBNJE

 

DRŽAVNI IZPITNI CENTER 

 

ZAVOD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ŠOLSTVO 

           

   

Pišite nam

V prazen prostor vpišite naziv šole (zaradi varnosti): Osnovna šola ___________
Vaš e-naslov:
Zadeva:
Sporočilo:

Avtorske pravice © 2015, Spletna stran OŠ Trebnje. Vse pravice pridržane.

Stran ureja in oblikuje Jernej Gabrijel.